Om ACTA-avtalet

Vad kommer avtalet ifrån?

ACTA, eller Anti-Counterfeiting Trade Agreement, är en långkörare som introducerades av USA redan år 2006. Parterna består, förutom USA och EU (främst representerade av EU-Kommissionen), av Kanada, Australien, Japan, Sydkorea, Mexiko, Marocko, Nya Zeeland, Schweiz, och Singapore. Den första officiella förhandlingsrundan genomfördes 3-4e juni 2008, och har sedan följts av ytterligare sex förhandlingsrundor. Den sjunde och senaste ägde rum i Mexico i slutet av januari, 2010. Nästa förhandlingsrunda är förlagd till Nya Zeeland, och målet är att få färdigt avtalet under år 2010.

Vad handlar avtalet om?

Avtalet är officiellt ett handelsavtal, som syftar till att komma till rätta med de problem som varumärkesförfalskning och piratkopierade varor innebär. Det finns dock anledning att misstänka att avtalet sträcker sig betydligt längre, och innefattar rättsliga överenskommelser om hur bl.a. piratkopiering på nätet skall stoppas.

Varför bör man akta sig för ACTA?

ACTA-avtalet, som förhandlas under sekretess, är som sagt ett handelsfördrag som har som mål att stoppa varumärkesförfalskning och piratkopiering. Enligt läckta dokument (och klantighet från den svenska regeringens pressavdelning[1]),  vet vi dock att det finns delar av avtalet som snarare påminner om lagtext än handelsfördrag. Inom avtalet finns formuleringar som, om det implementerades, skulle innebära allvarliga inskränktningar av de medborgerliga fri – och rättigheterna. Den 22:a februari 2010 läckte ett dokument från Internetkapitlet, läs det själv här: http://sites.google.com/site/actadigitalchapter/acta_digital_chapter.pdf?attredirects=0


[1] http://www.regeringen.se/sb/d/12329/a/136100

Kommentarer (3)

Dem häktade min polare igår för han laddade ner
en svensk film. Han kom troligen få fängelse och betala flera tusen.

[…] ACTA-bloggen » Om ACTA-avtalet […]

Kommentera