ACTA-avtalet besegrat!

Postad den av acta

ACTA-avtalet är besegrat! EU-Parlamentet röstade precis nej till avtalet. Som väntat försökte de konservativa grupperna EPP och ECR att skjuta upp omröstningen, men deras förslag föll klart med röstsiffrorna 255 – 420. I stället beslutade en majoritet av Parlamentets ledamöter att säga nej till ACTA-avtalet, med röstsiffrorna 478 mot 39 (165 avstod). Därmed kan EU inte ingå avtalet, varvid hela avtalet lär falla, då det inte bör finnas någon större vits för övriga parter i avtalet att gå vidare när EU saknas. Handelskommissionär Karel de Gucht har tidigare sagt att EU-Kommissionen vid ett nej inte tänker att ge upp ACTA, utan att återkomma med avtalet efter att EU-domstolens yttrande kommit. Huruvida detta bara var ett tomt hot är oklart. Det är dock tveksamt om detta är möjligt, och definitivt osannolikt att EU-Parlamentet då plötsligt skulle ändra sig.Kommissionen sade precis efter omröstningen att man fortsätter med sin förfrågan till EU-domstolen, kommer att avvakta yttrandet och därefter överväga hur man tänker gå vidare.

Detta är en monumental seger för civilsamhället och medborgarna. Redan 2010 startade Carl Schlyter den här bloggen, och kampen har onekligen varit lång, och aldrig har det väl egentligen känts som om vi skulle klara det här. Processen kring ACTA har präglats av enormt hemlighetsmakeri, där ekonomiska särintressen fått svängdörrar in till lagstiftarna och fått skriva in i princip vad de ville i ACTA-avtalet. Genom enorma ansträngningar från enskilda politiker, från representanter från civilsamhället, kritiska akademiker och engagerade medborgare försvann en del av de värsta skrivningarna successivt ur ACTA – även om effekterna gömdes kvar i mer tvetydiga och oklara skrivningar.

Trots att ACTA-avtalet backats upp av en strid ström av några av världens starkaste lobbygrupper och ekonomiska särintressen, EU-Parlamentets största partigrupp, otaliga medlemsstater och självaste EU-Kommissionen så har de massdemonstrationer som tog sin start under 2012 runt om i Europa givit resultat. Vanliga medborgares rättigheter har stått mot profiten. Och äntligen har medborgarnas rättigheter fått gå först. Demokratin har segrat.

Vi bör dock komma ihåg att även om ACTA-avtalet är besegrat, så kommer innehållet i avtalet att komma tillbaka i andra former. De ekonomiska särintressen som drivit på för den typ av människorättsvidriga lagar som ACTA representerar kommer inte ge upp. Kampen för ett fritt Internet, där grundläggande medborgerliga rättigheter och friheter respekteras, en digital miljö fri från oproportionerlig övervakning, och en värld där tillgången till livsnödvändiga generiska läkemedel tryggas, den kampen går vidare.

Men idag; Idag firar vi. ACTA är besegrat!

Carl Sclyter twittrar: Glad glad glad över ACTA. Sällan jobbar man i motvind i flera år för att sedan få en total seger. Tack alla ni som brytt er. Fortsätt kämpa!

Läs mer: FalkvingeHax, SR, DN, Miljöpartiets pressmeddelande, SVD, Aftonbladet, GP, Engström, SVT, DN2

Kommentarer (3)

Leve demokratin!

[…] etiketter: ACTA, EU-parlamentet, Internetz, Pirat, Politik, PP-LiveNyheten sprids över Internetz. ACTA röstades ner i […]

[…] ACTA-bloggen » ACTA-avtalet besegrat! ACTA-avtalet är besegrat! EU-Parlamentet röstade precis nej till avtalet. Som väntat försökte de konservativa grupperna EPP och ECR att skjuta upp omröstningen, men deras förslag föll klart med röstsiffrorna 255 – 420. I stället beslutade en majoritet av Parlamentets ledamöter att säga nej till ACTA-avtalet, med röstsiffrorna 478 mot 39 (165 avstod). Därmed kan EU inte ingå avtalet, varvid hela avtalet lär falla, då det inte bör finnas någon större vits för övriga parter i avtalet att gå vidare när EU saknas. Handelskommissionär Karel de Gucht har tidigare sagt att EU-Kommissionen vid ett nej inte tänker att ge upp ACTA, utan att återkomma med avtalet efter att EU-domstolens yttrande kommit. Huruvida detta bara var ett tomt hot är oklart. Det är dock tveksamt om detta är möjligt, och definitivt osannolikt att EU-Parlamentet då plötsligt skulle ändra sig.Kommissionen sade precis efter omröstningen att man fortsätter med sin förfrågan till EU-domstolen, kommer att avvakta yttrandet och därefter överväga hur man tänker gå vidare. […]

Kommentera