EPP ger inte upp – tänker föreslå att skjuta fram ACTA-omröstningen

Postad den av acta

Avgörandets stund närmar sig; I morgon kommer ACTA behandlas i en helt avgörande omröstning i EU-Parlamentet. Omröstningen kommer att ske i morgon onsdag klockan 12, och blir en rak ”Ja eller nej”-omröstning. Idag kommer en debatt inför omröstningen att hållas i plenum kl. 15, en debatt som kan följas live via stream.

Trots att vi har vunnit i alla utskottsomröstningar så har ja-sidan med EU-Kommissionen och konservativa EPP-gruppen i spetsen inte gett upp. Det har tidigare spekulerats i att EPP förberedde en ”kupp” för att få bort ACTA-omröstningen från dagordningen under den nuvarande beslutsveckan i Strasbourg, men inget sådant försök gjordes under gårdagen (då dagordningen beslutades). Däremot har inte EPP gett upp sina försök att skjuta fram omröstningen. Igår meddelade gruppen på twitter att de under eftermiddagens debatt tänker föreslå att beslutet om ACTA skjuts upp tills dess att EU-domstolen kommit med sitt yttrande. Att EPP och Kommissionen med alla tänkbara medel försöker undvika en förlust kommer väl knappast som en överraskning, men likväl är argumenten för att vänta med omröstningen försvinnande få. Många av Europas ledande akademiska experter på området har fördömt avtalet, både ur juridisk (i relation med nuvarande EU-rätt) samt människorättsliga aspekter, och EU-Parlamentets eget sakkunniga utskott i medborgarrättsfrågor (LIBE) röstade med stor majoritet för att rekommendera ett Nej till ACTA. Dessutom har Utskottet för Utvecklingsfrågor (DEVE) klart och tydligt i sitt behandlande av ACTA rekommenderat ett nej, just p.g.a. att ACTA:s konsekvenser för tillgången till generiska läkemedel anses vara smått katastrofala, en aspekt som inte innefattas av EU-domstolens yttrande.

Syftet med EPP:s förmodade begäran att skjuta upp omröstningen är förstås att försena omröstningen så pass att kraften i de folkliga protesterna mot frågan avtagit, och det således blir enklare att få igenom. Med tanke på vilken bristande insyn och demokratisk kontroll som präglat förhandlingarna om ACTA och hela processen så känns EPP:s agerande, ur demokratiskt synvinkel, aningen tveksamt.

Dagens debatt kommer som sagt att sändas med start klockan 15, och kan följas via stream. Vi kommer förstås även att rapportera från debatten och följa eventuella försök att skjuta fram morgondagens avgörande omröstning.

 

Kommentera