Nej till ACTA i INTA!

Postad den av acta

Ändringsyrkandet att skjuta upp förfarandet i EU-Parlamentet tills dess att EU-domstolen kommit med sitt yttrande slogs ned.  Det röstades först ner med siffrorna 13-19, men omröstningen fick göras om då 32 personer (mot tillåtna 31) hade röstat. Slutliga resultatet blev 12 – 19. Således slogs ändringsyrkandet ner med betryggande majoritet. Sedan godkändes den acta-kritiska yttrandet, som rekommenderar att EU-Parlamentet säger nej till ACTA, med samma siffror, 19-12.

En fantastisk framgång, och en klart större seger än väntat, vilket onekligen är ett helt strålande resultat! Det gjordes heller inga försök att få igenom en anonym omröstning, vilket är glädjande, kanske var det stora pressuppbådet och den stora mängd aktivister som följde omörstningen via stream och på twitter en viktig faktor att ingen vågade sig på den formen av fulspel. EPP har nu efter omröstningen dementerat att de någonsin haft en sådan idé. EPP drog också, precis som skuggrapportören Christoffer Fjellner hade utlovat, tillbaka de ändringsyrkanden som föreslog att INTA skulle rekommendera Parlamentet att säga Ja till acta, varvid utskottet logiskt nog aldrig röstade om detta.

Mediauppslutningen i INTA var mycket stor, och folk fick trängas längs väggarna. Det rapporteras även att ingången till INTA:s sammanträdesrum pryddes av ACTA-positiva affischer, och att de acta-negativa affischer som tidigare satts upp tagits bort.

De sista dagarna innan omröstningen har präglats av stor mobilisering från båda sidor. Igår talade alltså handelskommissionär de Gucht i INTA, och både från de kommersiella särintressena som från medborgarrättsgrupper har aktivitetsnivån varit hög. I går gjorde exempelvis 41 organisationer ett gemensamt uttalande där man uppmanade INTA att förkasta ACTA.

”Tack alla för 19-12 seger i utskottet om att stoppa acta. Det är en seger för medborgardemokrati istf den vanliga EU-lobbyismen!”, twittrade Carl Schlyter precis efter att röstsiffrorna offentliggjorts.

Kort efter omröstningen i INTA hölls en presskonferens med utskottets acta-rapportör David Martin, en representant för EPP samt Piratpartiets Amelia Andersdotter. Martin välkomnade som väntat dagens beslut och tackade alla de medborgare som engagerat sig i frågan. Han diskuterade också vikten av att ha en fungerande immaterialrätt, men att medborgerliga rättigheter alltid måste komma först. EPP var förstås missnöjda med resultatet och varnar för vilka konsekvenser det kan få för medborgarna att komma att utsättas för förfalskade produkter.

Det tycks som att anledningen till att segern blev så stor i omröstningen berodde på att de polska EPP-ledamöterna, som haft hårt tryck från hemmaopinionen där ACTA varit en het potatis under lång tid, böjde sig för påtryckningarna från sina väljare och röstade mot partilinjen. Om de polska EPP-ledamöterna skulle göra likadant i den avgörande omröstningen i Parlamentet (som nu ser ut att bli den 4e juli) så bör ACTA kunna förkastas med god marginal.

Läs mer: Twitterflöde om ACTA, DN 1, 2, 3SVD, Pressmeddelande MP, Europaportalen, Falkvinge, Hax, SR, BBC, FFII, Laquadrature du Net,

Kommentarer (10)

Tack så mycket alla aktivister och framförallt till Rikard! Vi bör alla idag tacka dig för det fantastiska arbete med att driva denna blogg. När vi började var det få som var intresserade, en riktig liten blogg på svenska men jag tyckte det var värt satsningen, ACTA var viktigt redan då men media fattade det inte. Sedan dess har tiotusentals människor besökt bloggen. Det är tack vare allt hårt arbete du lagt ned.
<3

Grattis!

Utöver det som nämnts ovan kan man kanske också tillägga att av ändringsförslagen drogs 1) och 2) tillbaka innan omröstningen. Acta-förespråkarna var alltså redan på defensiven och allt krut satsades på att fördröja omröstningen (ändringsförslag 3) i syfte att få kritiken och uppståndelsen att ebba ut, men denna strategi fungerade alltså inte.

Tror bestämt att det får bli en öl extra imorrn för att fira.

Förresten, går det på något sätt att få reda på vilka ledamöter i kommittén som röstade för/emot? Någon som vet?

@Tor Det var 31 ledamöter som röstade;
EPP 11, S&D 8, ALDE 3, ECR 3, Greens 2, GUE 2, EFD 1 and N.I. 1.

Om vi antar att Sossarna, liberalerna, vi gröna, vänstern och EFD som utlovat röstade gemensamt är det 16 röster. Det sägs även att de polska EPP och ECR-ledamöterna böjde sig för hemmaopinionen och stödde ett Nej till acta. Det finns en ordinarie (EPP) samt 2 ersättare, och vi vet inte i nuläget om de var tjänstgörande. Men låt säga att en var det så blir det 19 röster om vi lägger till den ledamot som kom in sent och satt bredvid EFD:s ledamot (och således borde vara killen som är N.I). Sen antar vi att resterande konservativa röstade åt andra hållet, så borde det stämma.

Båten på affischen är Alianca Santos, bilden tilhör Hamburg Süd (http://www.hamburgsud.com/group/en/corporatehome/pressmedia/photogallery/photogallery.html) och används vad jag kan se på affischen inte helt enligt reglerna som Hamburg Süd anger för bildanvändning, citat:
”Although the graphical material is made available free of charge, it is protected by copyright. You may only use these images for purposes of free editorial reporting and with the attribution ”Photo: Hamburg Süd”. Any other use requires approval. We kindly request a voucher copy.”

Appropå copyright.

Viktor,
intressant att notera är även att fartygets namn retuscherats bort på de två mest framträdande ställena.

@Mats Skrev om det här; http://acta.mpbloggar.se/2012/06/21/eu-kommissionen-tanker-inte-ge-upp-vid-ett-nej-till-acta/

Spontant känns det mest som ett tomt hot, men vi får se, de Gucht har investerat enormt mycket eget politiskt kapital i ACTA, så han lär göra allt i sin makt för att få igenom det, oavsett hur alla andra förhåller sig.

[…] fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, "script", "facebook-jssdk")); Även INTA-utskottet rekommenterar EU-parlamentet att säga nej till ACTA Ändringsyrkandet att skjuta upp förfarandet i EU-Parlamentet tills dess att EU-domstolen kommit […]

Kommentera