EU-Kommissionen tänker inte ge upp vid ett nej till ACTA

Postad den av acta

Den mycket viktiga omröstningen om ACTA-avtalet närmar sig, ca kl. 11 kommer voteringen att påbörjas. Ryktena om att konservativa EPP kommer att försöka få omröstningen att ske anonymt har eskalerat, och bl.a. den liberala ALDE-gruppen har gått till angrepp mot EPP:s planer i ett pressmeddelande. Utgången i INTA om en liten stund är fortsatt mycket oviss. Klart är i alla fall att det dykt upp en stor mängd EPP-ledamöter, då de nuvarande voteringarna (som ligger före ACTA i kön) har fått göras om flera gånger då det är för många EPP-ledamöter som röstar.

Igår framträdde EU-Kommissionär Karel de Gucht i INTA och försökte övertyga ledamöterna om att inte säga nej till ACTA. De Gucht är övertygad om att EU-Domstolen kommer att ge klartecken för ACTA. Däremot tycker han anmärkningsvärt nog inte att ett Nej i EU-Parlamentet betyder slutet för ACTA. Skulle Parlamentet rösta nej tänker Kommissionen fortsätta med förfarandet att få ett yttrande från EU-domstolen, och om domstolen ger tummen upp tänker man, eventuellt med vissa klargörande tillägg, lägga fram ACTA-avtalet till EU-Parlamentet igen.

Ytterligare en anmärkningsvärd aspekt med de Guchts framträdande är att han inte nämnde ett ord om den kritik som riktats mot ACTA när det gäller generiska läkemedel, något som heller inte innefattas av förfrågan till EU-domstolen. De Gucht nämnde även i sitt tal att den gröna gruppen, som tidigare förespråkat att man ber EU-domstolen om ett yttrande rörande ACTA, nu längre inte stödjer detta. Att de Gucht själv ansåg en sådan förfrågan som rent trams (när det fortfarande såg ut som om Ja-sidan hade ett stort övertag) bara för ett halvår sedan tog han dock förstås inte upp.

EU-Kommissionen tycks inte sky några medel för att få igenom ACTA. Om tjugo minuter röstar INTA. Låt oss hoppas att utskottsledamöterna tar sina väljares medborgerliga rättigheter på allvar.

 

Kommentarer (5)

Man blir så förbaskad! Dessa människor verkar helt ha tappat greppet om att de ska representera folket. Istället springer man privata lobbyorganisationers ärenden. Det går utför för demokratin i vår tid… tragiskt. När ska det vända? Kommer det att vända?

[…] sista dagarna innan omröstningen har präglats av stor mobilisering från båda sidor. Igår talade alltså handelskommissionär de Gucht i INTA, och både från de kommersiella särintressena […]

tror iofs inte någon är särskilt överraskad över att kommissionen uppför sig såhär..

Man kannjubhoppas att domstolen tar kommissionen i örat då. För det finns ju ingen mening i att domstolen prövar ett avtal som parlamentet redan sagt nej till.

Ett nej är ett nej.

[…] övriga parter i avtalet att gå vidare när EU saknas. Handelskommissionär Karel de Gucht har tidigare sagt att EU-Kommissionen vid ett nej inte tänker att ge upp ACTA, utan att återkomma med avtalet efter […]

Kommentera