Demonstrationer mot ACTA runt om i Europa

Postad den av acta

Idag har det hållits demonstrationer mot ACTA-avtalet runt om i Europa. Här hemma var uppslutningen något blygsam; i Göteborg protesterade ett knapp hundratal personer, och inte heller i Stockholm var uppslutningen gigantisk. I Göteborg konkurrerade dagens demonstration med gatufesten på andra långgatan, vilket rimligen är en delförklaring till att inte fler demonstranter dök upp. Däremot sägs deltagarna har varit betydligt fler i exempelvis Berlin. Mediarapporter från demonstrationerna, som alltså hållits på närmare 120 europeiska orter idag, börjar så sakteliga trilla in.

Nu väntar en något lugnare acta-vecka i EU-Parlamentet, efter de senaste två veckornas fyra utskottsomröstningar (där nej-sidan som bekant segrade i samtliga voteringar). Om två veckor drar det dock ihop sig på allvar, först kommer utskottet för framställningar (PETI) att hålla en hearing den 19:e juni apropå den lista med namnunderskrifter som lämnats in av organisationen Avaaz mot ACTA, en lista som omfattar knappt 2,5 miljoner namn. Därefter kommer det huvudansvariga utskottet för ACTA i EU-Parlamentet, INTA, att rösta om ACTA den 20:e juni och rekommendera EU-Parlamentet hur man skall förhålla sig till ACTA.

EU-Parlamentet kommer därefter att avgöra ACTA:s öde i en helt avgörande votering som i nuläget är planerad till den 3:e juli.

Mer om dagens demonstrationer: DN, SVT

Kommentarer (1)

Bra jobbat! men är inte slaget vunnet.

Detta är uppenbarligen ett ”flerfrontskrig”. Man vill låsa in Europas kultur. De verk som saknar känd eller spårbar upphovsman, så kallade föräldralösa verk / orphan works skall nu ges bort till upphovsrättsorganisationerna, som därefter bara kan ”casha” in.

Detta kommer knappast göra kultur som musik, böcker och film mer tillgänglig för allmänheten, snarare tvärtom. Udda och annorlunda kultur kommer att bli mer otillgänglig än någonsin tidigare.

EU deal moves toward pan-European copyright rules
http://euobserver.com/871/116541

I nedanstånde artikel hävdar en polsk MEP att ”the regulation will promote culture and finally make it possible to make some hidden treasures available to the general public.”

Kommentera