Omfattande demonstrationer mot ACTA i morgon

Postad den av acta

Det är inte bara fotbolls-EM som efter lång väntan skall avgöras den närmaste månaden. Även ACTA-avtalet har efter många om och men slutligen hamnat på EU-Parlamentets bord, och den avgörande voteringen, som avgör avtalets öde, kommer att hållas i början av juli. I morgon, den 9e juni, kommer återigen demonstrationer att äga rum runt om i Europa. Protester kommer att hållas i ett hundratal europeiska städer. Störst ser uppslutningen ut att bli i Frankrike och Tyskland, i Frankrike rör det sig om demonstrationer på ca 20 orter och i Tyskland närmare 40. En karta över samtliga demonstrationer finns här.

I Sverige har nu, förutom den sedan långt tillbaka planerade demonstrationen i Göteborg, det även blivit klart med en demonstration på sergels torg i Stockholm. Båda demonstrationerna startar kl. 14. På facebook har ett hundratal anmält sig till demonstrationerna, så uppslutningen ser ut att bli något sämre än jämfört med demonstrationerna i februari tidigare i år.

I EU-Parlamentet har som bekant fyra av fyra utskott hittills sagt nej till ACTA, men utskottsomröstningarna är bara vägledande, och det är Parlamentet i sin helhet som har det avgörande beslutet i sina händer. Således är kampen långt ifrån vunnen. Det är påtryckningar från allmänheten som möjliggjort alla framgångar hittills, och det är således viktigt att det folkliga protesterna inte tystnar förrän ACTA-avtalet är dött och begravet.

Här finns en video från demonstrationen på sergels torg i våras, där bland andra Carl Schlyter talade. Carls tal finns i sin helhet, och startar 09:40 in på klippet.

Media: DN

Kommentera