Seger även i DEVE!

Postad den av acta

ACTA-omröstningen i utskottet för Utveckling (DEVE) avslutades precis. I likhet med förra veckans omröstningar så har nu även utskottet för utveckling sagt nej till ACTA. De acta-kritiska ändringsförslagen godtogs, och därefter vanns den avslutande omröstningen, trots försök till fulspel. De första röstsiffrorna skrevs till 19-3, men efter att flera ledamöter klagat på felaktiga röstlistor (listor från sin partigrupp där det står hur gruppen skall rösta) gjordes omröstningen om, klart är dock att en stor majoritet stödde beslutet att förkasta ACTA.

I sista stund försökte rapportören Jan Zahradil, som i sitt yttrande rekommenderat att utskottet skulle ge tummen upp för ACTA, få stöd för att utskottet skulle ställa sig bakom EU-Kommissionens linje att avvakta med hanteringen av ACTA i EU-Parlamentet tills dess att EU-Domstolen kommit med sitt yttrande. Således ville Zahradil ställa in voteringen i DEVE. Detta får ses som ganska anmärkningsvärt då det fokus DEVE har rörande ACTA handlar om ett område (folkhälsa och generiska läkemedel) som inte berörs av Kommissionens domstolsförfrågan. Zahradils försök, som formulerades som en ordningsfråga, förkastades dock med stor majoritet av utskottet. Enligt uppgift skall ordningsfrågan ha blivit framlagd av den brittiska ledamoten Nirj Deva (bilden från EU:s sändning försvann lagom till omröstningen), men vad vi erfar råder det ingen tvekan om att det var Zahradil som låg bakom försöket. Utskottets ende svensk, Kristdemokraten Alf Svensson, stödde det ursprungliga acta-positiva yttrandet.

Resultatet gör förberedelserna för de EU-omfattande demonstrationerna mot ACTA den 9e maj än trevligare. Det är fortfarande relativt oklart om det blir ordentlig uppslutning i Sverige, men i exempelvis Frankrike förbereds demonstrationer på inte mindre än 20 orter.

Läs mer: Falkvinge, Pcinpact, Europaportalen,

 

Kommentarer (4)

[…] bra, och just nu ser det ut som att vi förhoppningsvis har en (knapp) majoritet mot avtalet. Igår rekommenderade ytterligare ett utskott i EU-parlamentet ett nej till ACTA. Men det är inte klart förrän det är klart. Det här är politik, och då kan allt hända. Och […]

[…] och en storm av röster har väckts mot avtalets införande, Miljöpartiet skriver om senaste ACTA-hanteringen på EU-nivå. Men ditt stöd behövs fortfarande. Vi måste visa de som kommer att besluta om ACTAs införande […]

[…] pogledajte ACTA-bloggen (na švedskom jeziku).Ovaj članak je preveo na serbian Бошко Јаковљевић. […]

[…] Dessutom har Utskottet för Utvecklingsfrågor (DEVE) klart och tydligt i sitt behandlande av ACTA rekommenderat ett nej, just p.g.a. att ACTA:s konsekvenser för tillgången till generiska läkemedel anses vara smått […]

Kommentera