Liberala gruppen kan komma att ställa sig på nej-sidan

Postad den av acta

Enligt tyska Der Spiegel kommer den liberala gruppen i EU-Parlamentet (ALDE), att rösta nej till ACTA-avtalet. Det har länge varit oklart hur den liberala gruppen kommer att ställa sig, men enligt den tyska tidningen kommer alltså gruppens position att vara Nej till ACTA, ett rykte som, enligt information inifrån EU-Parlamentet, ser ut att stämma. ALDE kommer att hålla en presskonferens om ACTA idag kl. 14.30, då vi förhoppningsvis får klara besked. Skulle ryktet stämma är det ett välkommet besked, även om det säkerligen kommer att vara många ALDE-ledamöter som går emot sin partigrupp och röstar Ja till ACTA. Skulle ryktet stämma skulle det dock innebära att en majoritet av ALDE röstar mot ACTA, vilket får ses som högst välkommet. Även EU-Parlamentets största partigrupp, konservativa EPP, kommer att lämna besked om ACTA idag runt kl. 14.

Vi återkommer när vi vet mer.

I övrigt fick vi precis höra att dagens planerade ACTA-debatt i det rättsliga utskottet har skjutits upp, på begäran av rapportör Gallo. Oklart varför. De som planerat att ladda upp inför kvällens champions league-semifinal med lite acta-debatt i rättsliga utskottet lär således bli besvikna.

Uppdaterat: Ryktet stämde, ALDE säger nej till ACTA. EPP däremot är mer oklart. Man ställer upp ett par krav på saker som inte får bli en konsekvens av ACTA, men man lär säga ja, även fast det inte går att ändra i avtalet.

Se även Hax 1 och 2

Lästips; Amelia Andersdotter (PP) om behandlingen av ACTA i industriutskottet (ITRE)

 

Kommentarer (1)

[…] om ämnet: Hax, Europaportalen, ACTA-bloggen, Share this:TwitterFacebookDiggMerStumbleUponRedditE-postSkriv utLike this:GillaBli först att […]

Kommentera