Kompakt motstånd mot ACTA i EU-Parlamentet

Postad den av acta

Idag höll den socialdemokratiska gruppen, S&D, sitt ”acta-seminarium”. Under mötet deklarerade huvudrapportören av ACTA, socialdemokraten David Martin, att han kommer att rekommendera att EU-Parlamentet röstar nej till ACTA. Beskedet är positivt på två sätt; dels kommer INTA:s rapport om ACTA verka för ett Nej, och vidare kommer den socialdemokratiska gruppen i EU-Parlamentet rösta Nej i den slutliga voteringen om ACTA i sommar. Martin, som alltså är rapportör för ACTA i INTA (utskottet för Internationell handel), har sedan tidigare föreslagit att EU-Parlamentet skulle skicka ACTA till EU-domstolen, ett förslag som INTA sedermera sade nej till.

Det går förstås inte att veta med 100 % säkerhet att den Socialdemokratiska gruppen kommer att rösta nej, men att döma av Martins uttalande idag pekar det mesta på det. Således ser motståndet ganska kompakt ut; den gröna gruppen (Greens/EFA),Vänstern (GUE/NGL) och antagligen även EFA (den högerextrema partigruppen där bland andra Dansk Folkeparti ingår) kommer definitivt rösta nej. Därutöver tillkommer alltså Socialdemokraterna (S&D). Både den liberala gruppen (ALDE) och den konservativa gruppen ECR är osäkra kort, men antagligen bör åtminstone majoriteten av ALDE-ledamöterna till slut hamna på nej-sidan. Den enda partigrupp som i nuläget lär rösta Ja till ACTA med stor majoritet är konservativa EPP, parlamentets största partigrupp där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår. Även där kan det dock säkerligen förekomma att enskilda ledamöter hänger med nej-sidan. Det ser således, i alla fall för stunden, ganska ljust ut för NEJ-sidan.

Det händer även mer grejer i Parlamentet. I det utkast på ACTA-rapport som tagits fram i industriutskottet (ITRE), med piratpartisten Amelia Andersdotter som rapportör, rekommenderar man att INTA säger nej till ACTA. Industriutskottet kommer att rösta om Andersdotters rapport den 24e april. I det rättsliga utskottet, JURI, är den konservativa (EPP) ledamoten Marielle Gallo rapportör. Gallo författade den oerhört kritiserade Gallo-rapporten och har varit en ivrig påhejare av de flesta typer av människorättsvidriga förslag som gynnar rättighetsinnehavare. Därav är det högst sannolikt att JURIs rapport om ACTA kommer att vara betydligt mer positivt inställd. Vi vet antagligen hur utkastet på rapporten ser ut inom ett par dagar.

På annat håll har EDRi (European Digital Rights) idag rapporterat att G8-länderna verkar ha gett upp hoppet om ACTA och redan jobbar utefter scenariot att avtalet måste överges. EDRi har kommit över ett läckt dokument som innehåller kommande strategier och förslag rörande immaterialrättslagstiftning och samarbeten mellan G8-länderna (Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Ryssland, Storbritannien och USA).

Under dagen genomförde även Läkare utan Gränser sin ”otysta minut” mot ACTA-avtalet och andra hot mot generiska läkemedel. En youtube-video från aktionen ligger här nedanför.

Uppdaterat: MEP Gallo har färdigställt utkastet på sin rapport (endast på franska hittills) i JURI. Som väntat föreslår hon att EU-Parlamentet skall ge sitt stöd till ACTA. Utkastet på rapporten kan vad vi erfar inte ändras, utan det är Ja eller Nej som gäller den 26e april. EDRi har skrivit mer.

Mer: HAX, FFII

Kommentarer (2)

Inom EFD-gruppen kommer EU-kritiska UKIP (UK Indepence Party) rösta nej till ACTA, och förhoppningsvis resten av gruppen också.

UKIP är alltså det parti som Nigel Farage representrar.

Jag har pratat med dem ett antal gånger, och de är överförtjusta i att få rösta nej till ACTA. Veckan innan påsken hade jag ett möte med en av deras MEPar och pratade om vad argumenten mot ACTA är, och vad de kan göra för att hjälpa till att kampanja mot ACTA.

UKIP brukar i och för sig rösta nej till det mesta, eftersom de som sagt inte gillar att EU bestämmer för mycket, men just ACTA är de extra glada åt att få rösta nej till, eftersom det innebär ännu mer av den överstatlighet och bortflyttning av makten från de enskilda medlemsländerna som de är emot.

Om de andra nationella partierna i EFD-gruppen kommer rösta nej vet jag inte säkert, eftersom den gruppen är mycket löst sammansatt och varje parti bestämmer självt hur de ska rösta i varje fråga, men det är ändå UKIP som är det tongivande partiet inom EFD, så jag hoppas att det är god chans.

[…] ACTA-bloggen skriver om läget i parlamentet just nu: Det går förstås inte att veta med 100 % säkerhet att den Socialdemokratiska gruppen kommer att rösta nej, men att döma av Martins uttalande idag pekar det mesta på det. […]

Kommentera