Kommissionen har tagit nästa steg för att skicka ACTA till ECJ – vill att Parlamentet avvaktar

Postad den av acta

EU-Kommissionen bestämde sig under ett möte under gårdagen att enas kring hur den utlovade frågan till EU-domstolen om ACTA-avtalet skall vara formulerad. Handelskommissionär Karel de Gucht, som under processens gång varit en ivrig påhejare av ACTA-avtalet,sade att då tiotusentals medborgare protesterat mot avtalet är det rimligt att låta unionens högsta juridiska organ (EU-Domstolen) komma med ett utlåtande i frågan. De Gucht hävdade att detta är viktigt för den allmänna och demokratiska europeiska debatten. Just därför, fortsatte de Gucht, hoppas han nu på att EU-Parlamentet kommer att respektera EU-Domstolen och därav avvakta med sitt beslut om ACTA-avtalet tills dess att domstolen kommer med sitt utlåtande.

Formuleringen på frågan, som Kommissionen nu alltså enats om, lyder ”Is the Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) compatible with the European Treaties, in particular with the Charter of Fundamental Rights of the European Union?” (sv. ungefär; Är ACTA-avtalet kompatibelt med de Europeiska bestämmelserna, framför allt med Europeiska Unionens stadga om de grundläggande rättigheterna).

Vad betyder då detta? Ja, Kommissionen har fortfarande inte, så vitt vi förstår, skickat frågan till EU-Domstolen. Vad som hände igår är enbart att Kommissionen enats om hur denna fråga skall lyda. Att Kommissionär de Gucht nu uppmanar EU-Parlamentet att avvakta med sitt beslut är dock mycket intressant, då detta tyder på att Kommissionen är rädd för att Parlamentet i juni kommer att säga nej till ACTA, vilket således minskar farhågorna om att det pågått något fulspel mellan Kommissionen och de stora partiggrupper som nyligen drev igenom att EU-Parlamentet skall fortsätta med behandlingen av ACTA som planerat. Rent konkret förändrar gårdagens besked inte så värst mycket för själva processen. Så länge EU-Kommissionen rent faktiskt inte har skickat en förfrågan till EU-Domstolen så finns fortfarande risken för att de stora grupperna i EU-Parlamentet får för sig att rösta igenom ACTA och vi därav står med ACTA påskrivet och klart i slutet av året. Vi återkommer till veckan då fler reaktioner på Kommissionens pressmeddelande, samt själva sakinnehållet i frågan, lär ha dykt upp.

Tills dess, Glad Påsk!

Kommentera