ACTA till domstolen – men vad händer egentligen nu?

Postad den av acta

(foto Anna Dahlén)
(Sådana här klockrena exempel kan man snubbla över när man är ute och går i Västerås)

EU-Kommissionen beslutade som bekant att skicka ACTA-avtalet till EU-domstolen tidigare i veckan. Nu pågår det full aktivitet för att ta reda på vad som händer med själva förfarandet, både i medlemsstaterna och EU-Parlamentet. Utifrån den information vi fått skulle EU-Parlamentet rent teoretiskt kunna ta ett beslut om ACTA innan EU-domstolen kommer med sitt yttrande, även om det får ses som mycket osannolikt. I Sverige har vänsterpartisten Jens Holm, som förra veckan debatterade ACTA med justitieminister Beatrice Ask i Riksdagen, nu ställt nya frågor till justitieministern där han bl.a. undrar hur justitieministern nu kommer att agera och vad som händer med den planerade ratificeringsprocessen av ACTA i Sverige.

I EU-Parlamentet kommer det hända mycket på acta-fronten under veckan; 11.30 på tisdag kommer en presskonferens att hållas med acta-rapportören David Martin (S&D) och skuggrapportören Christofer Fjellner (EPP). Martin kommer att deklarera hur han ställer sig till ACTA samt kommentera Kommissionens beslut att skicka ACTA till EU-domstolen. En timme senare samma dag (12.30) kommer representanter från Avaaz överlämna de nu nära 2,5 miljoner namnunderskrifter som samlats ihop mot ACTA-avtalet till EU-Parlamentet. På onsdag kommer utskottet för internationell handel (INTA) att hålla sin första offentliga acta-debatt, där även handelskommissionär Karel de Gucht kommer att delta. På torsdag kommer en offentlig ”workshop” om acta att hållas i Parlamentet, där bl.a. akademiker, representanter från civilsamhället samt EU-tjänstemän kommer att delta.

Alla EU-evenemang kommer att livesändas här

Lästips; James Love (KEI)

 

Kommentera