Kommissionen skickar ACTA till EU-domstolen

Postad den av acta

Det har tisslats och tasslats om att det var på gång – idag blev det klart; EU-Kommissionen har bestämt sig för att skicka ACTA-avtalet till EU-domstolen (European Court of Justice) för att klargöra huruvida avtalet är kompatibelt med de grundläggande medborgerliga rättigheter som EU skall stå för. Enligt EU-Kommissionens vice ordförande Viviane Reading så är det oro för vad ACTA kan få för konsekvenser för värden som yttrandefrihet och ett fritt internet som ligger bakom.

Handelskommissionär Karel de Gucht, som varit en av avtalets flitigaste förespråkare, sade sig vara ”glad” över att hans kolleger i Kommissionen accepterat hans förslag om att skicka ACTA till ECJ. Sen passar han på att föregå domstolens kommande beslut med att säga samma positiva saker om ACTA som han alltid sagt.

Så, vad betyder då detta? Är det en seger? Är det en förlust? Vad händer nu?

Så här kan man säga – hade det här beskedet kommit för två månader sedan, innan de massiva folkliga protesterna inleddes runt om i Europa, hade antagligen alla vi acta-kritiker dansat på borden av glädje. Då fanns det inget stort hopp om att lyckas stoppa ACTA i EU-Parlamentet, och att få iväg ACTA på en prövning till ECJ hade varit fantastiskt och var en del i den strategi vi då jobbade med.

Nu är det inte lika uppenbart att det är dags att knäppa upp skjortan och dansa salsa i korridorerna. Visst är det på många sätt en framgång att ACTA-avtalet nu kommer att prövas i den högsta juridiska instansen, samtidigt hade rakt ett nej i en votering i EU-Parlamentet varit än bättre (nu på slutet såg det verkligen ut som om det skulle kunna gå vägen). Att Kommissionen väljer att skicka avtalet till ECJ är ett väldigt tydligt tecken på att den senaste tidens kritik och folkligt motstånd verkligen haft effekt – men att skicka avtalet till domstolen får snarare se som ett försök att förhala, i väntan på att det folkliga missnöjet blåser över och ACTA glöms bort. Ett domstolsbeslut om ACTA kommer exempelvis knappast beröra en av huvudkritikerna – hur avtalet slår mot ex. generiska läkemedel.

Vad man kan säga på rak arm är att det här är en taktisk reträtt av EU-Kommissionen. Men slaget är långt ifrån över.

I nuläget är det dock svårt att göra annat än att spekulera. Det är antagligen svårt att se att EU-Parlamentet kommer att hålla någon omröstning om ACTA förrän ECJ kommer med ett utlåtande (vilket kommer att ta tid). Dock lär det nu bli en ganska tuff fight om vilka frågor som skall ställas till ECJ, och hur dessa skall formuleras. Kort sagt – mer lär följa.

Pressmeddelande från Carl Schlyter apropå beslutet;

ACTA-avtalet granskas av EU-domstolen

EU-kommissionen har idag beslutat att vända sig till EU-domstolen för att få ett utlåtande om handelsavtalet ACTA är i överensstämmelse med grundläggande mänskliga rättigheter och friheten på Internet.

– Sent ska syndaren vakna, säger Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

-Hittills har kommissionen inte velat lyssna på kritiken men tack vare den starka folkopinionen har man tagit det här steget och det välkomnar vi gröna. Men det gäller att hålla opinionstrycket uppe medan EU-domstolen behandlar ACTA, säger Carl Schlyter.

Den gröna gruppen i EU-parlamentet har länge hävdat att ACTA står i konflikt med EU-lagen och välkomnar dagens beslut som ett viktigt steg för att ACTA-avtalet inte ska införas i EU-länderna.
– Den juridiska processen ersätter inte den politiska proceduren. Vi gröna i EU-parlamentet och de nationella parlamenten kommer att fortsätta att granska och arbeta mot ACTA, säger Carl Schlyter.

Mer: HAX, Christian Engström, SVT

 

Kommentarer (1)

[…] Ekot, Hax, DN, Piratpartiet, Actabloggen […]

Kommentera