Interpellationsdebatt om ACTA i Riksdagen

Postad den av acta

Alldeles strax kommer Beatrice Ask ge svar på Jens Holms (V) interpellation om ACTA-avtalet. Hög tid för regeringen att komma ut på banan, kan tyckas. Interpellationsdebatten kan ses här, och börjar om ca tio minuter.

(debatten sänds också direkt i SVT2)

Kommentarer (4)

Intressant att Ask sa ”Sverige har inte så mycket företag som påverkas av ACTA, inga medicinföretag eller så”. Har för mig att vi har rätt mycket IT företag i det här landet som också sysslar med immaterialrätt. Men det kanske inte räknas? I övrigt väldigt undvikande och ogivande svar. ”Dom andra ville inte”.

@Tobias Nej, jag vet inte riktigt hur hon resonerade. Inte heller verkar det som om hon anser att Sverige har något ansvar när det gäller vad som händer andra människor i andra länder som en konsekvens av ACTA. Det var väl, för att vara snäll, ett ganska blekt framträdande.

En stilla undran.
Marianne Levin. Professor i civilrätt vid Stockholms universitet med immaterialrätt som specialitet.Skriver i en debattartikel idag Sydsvenskan länk:- [http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article1609059/Acta-avtal-har-eller-far-inga-effekter-pa-medborgarna.html] ”Acta-avtalet har eller får inga effekter på medborgarna”. Justitieminister Beatrice Ask (M) säger också samma sak på TV idag [http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Interpellationsdebatter1/]. …Interpellation 2011/12:219 av Jens Holm (V) 17 februari 2012 Längd: 20:37
PS: Vad är det som gör att man vill hitta på en massa saker tex ”lagar och paragrafer” om det inte gör någon skillnad. Det vore väl bättre att se till att fixa till saker som verkligen gör skillnad. Eller tänkte jag fel nu igen? JL.2012.02.17

Jan, håller fullständigt med din subtila poäng. Avtalet (ACTA) innehåller även text så som: ”ingenting i detta avtal ska tvinga en part att röja information vars röjande skulle strida mot den egna lagstiftningen, inklusive sådana lagar som skyddar rätten till integritet…” Men ändå ska rättshavande eller vad de kallas få gå in i valfri dator eller lagringsutrymme vid misstanke om brott mot varumärkesbestämmelserna. Blir inte klok på politikers eviga hysch hysch, tala klarspråk och lär er ta ett nej från folket!

Kommentera