Det händer mycket kring ACTA

Postad den av acta

Det händer mycket nu på acta-fronten. Vi försöker ge en kortfattad överblick över det senaste som händer;

I Tyskland verkar det ha uppstått en spricka i regeringen efter att justitieministern i förra veckan gick ut och deklarerade att Tyskland kommer att avvakta med sin ratificeringsprocess.

Bulgarien och Nederländerna har nu sällat sig till de länder som avbryter sina respektive ratificeringsprocesser. I Nederländerna skedde detta efter att ”de gröna” vunnit stöd i parlamentet för sitt förslag att frysa acta-ratificeringen tills dess att konsekvenserna av avtalet utretts av Europadomstolen. Rykten gör även gällande att även Österrike är på väg att frysa sin ratificeringsprocess.

EU-Parlamentets relativt nyvalde talman, socialdemokraten Martin Schulz, gick i söndags ut och sågade ACTA i en intervju med tysk tv. Schulz sade att balansen mellan upphovsrätt och de individuella rättigheterna för Internetanvändare ”är endast mycket bristfälligt förankrad i detta avtal”.

EU-Kommissionen gick igår ut och publicerade ett dokument med information om förhandlingsprocessen kring ACTA. Vi återkommer med mer information om detta inom de närmaste dagarna.

Nära 50 stycken branschorganisationer skickade för ett par dagar sedan ett brev till EU-Parlamentarikerna samt nationella ministrar där man uppmanade politikerna att inta fästa någon vikt vid den ”felaktiga information” som enligt dem florerar, och man hävdade bl.a. att ACTA är ”bra för Europa”. En anmärkningsvärd mängd brev från industrin och rättighetsinnehavare har nu börjat droppa in till EU-Parlamentarikerna, och vi kommer försöka redogöra för dessa i ett kommande inlägg. Enligt våra källor har detta delvis skett som ett resultat av att en tjänsteman på EU-Kommissionens direktorat för handel (DG Trade) anmärkningsvärt nog uppmanat industrin till ”counterlobbying against the citizens campaign” (sv. ungefär; Göra en pr-motoffensiv mot medborgarnas kampanj).

Idag skrev även OSCE:s representant för pressfrihet, Dunja Mijatović, ett brev till EU-Parlamentets talman angående ACTA där hon uppmanade EU-Parlamentet att värna yttrandefriheten, lyfta ett flertal problem med ACTA-avtalet och vädjade även till Parlamentet att genomföra en grundlig utvärdering av ACTA-avtalets konsekvenser för grundläggande friheter och rättigheter.

Kader Arif, som nyligen hoppade av som rapportör för ACTA-avtalet i EU-Parlamentet, har idag mer utförligt förklarat sitt avhopp och sin syn på ACTA.

Snacket från EU-Parlamentet gör även gällande att acta-förespråkarna är uppenbart tagna av det stora folkliga motståndet, och försöker försena EU:Parlamentets omröstning till oktober för att helt enkelt vänta ut motståndet och protesterna. Vi håller tummarna för att det försöket misslyckas. Det blir mer inlägg om ovanstående nyheter att vänta här på bloggen inom de närmaste dagarna.

På återseende.

 

 

Kommentera