Massiva protester mot ACTA igår, men fortsatt tyst från regeringen

Postad den av acta

Runt om i världen demonstrerades det igår mot ACTA-avtalet. I Tyskland demonstrerades det på ett femtiotal orter, med ca 15 000 demonstranter i Berlin och ca 2000-5000 demonstranter vardera i Frankfurt, Dortmund, Dresden, Köln och Hamburg. I Frankrike hölls demonstrationer på en mängd olika orter, och ca 1 500 människor demonstrerade i Paris. I Polen startade demonstranterna en namninsamling för att kräva att Polen folkomröstar om huruvida landet skall ratificera ACTA. I London demonstrerade ett hundratal människor, och även på flera håll i Mexico, USA och Kanada hölls demonstrationer, bara för att nämna några.

Som vi skrev om häromdagen så har en mängd länder redan avbrutit sina ratificeringsprocesser av avtalet, och många av Europas ledande politiker har tvingats ut på banan för att försvara ACTA inför sina upprörda befolkningar. I Sverige är det dock fortsatt tyst från regeringshåll. De argument för ACTA som regeringen lagt ut på sin hemsida har vi redan gått igenom (del 1 och del 2), och det är som sagt svårt att bli imponerad. Vänsterpartisten Jens Holm ställde nyligen frågor om ACTA i en interpellation till justitieminister Beatrice Ask, så regeringen kommer nu bli tvungna att själva offentligt försvara sitt agerande kring ACTA. Interpellationen kommer att avhandlas nu på fredag, och debatten kommer att kunna ses här.

Media: Svd, DN, GP, HD

Kommentarer (1)

[…] ACTA-bloggen: Massiva protester mot ACTA igår, men fortsatt tyst från regeringen […]

Kommentera