Land efter land stoppar ratificeringen av ACTA-avtalet – Nu säger även Tyskland stopp

Postad den av acta

Först var det Polen. För några dagar sedan var det Tjeckien och Slovakien. Enligt tyska Der Spiegel blev det häromdagen även klart att Lettland stoppar sin ratificeringsprocess av ACTA. Enligt ekonomiminister Daniels Pavluts kommer Lettlands regering att avbryta ratificeringen då flera experter oroas över avtalets potentiella konsekvenser. Han utlovar en ordentlig dialog med civilsamhället och övriga intressenter innan något nytt beslut kring ACTA-avtalet tas. För en liten stund sedan kom även rapporter från Tyskland om att regeringen där beslutat att tillsvidare avbryta sin ratificeringsprocess. Enligt justitieminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger kommer Tyskland avvakta beslutet i EU-Parlamentet innan man går vidare med ratificeringen i Tyskland.

Tjeckien, Lettland och Slovakien må vara små aktörer i sammanhanget, men Tyskland och Polen är det definitivt inte, och även om ingen av länderna sagt definitivt nej till ACTA så innebär det faktum att man avbrutit sina respektive ratificeringsprocesser att man är bekymrade över avtalet och dess potentiella konsekvenser, och uppenbarligen påverkats av de stora protester som hittills riktats mot avtalet, protester som alltså kommer bli ännu större i morgon.

Historien om ACTA-avtalet går vidare, men det känns ändå som om chanserna att stoppa det faktiskt växer för varje dag som går.

 

 

Kommentarer (3)

danmark for danskere, svenskerne ud!

@Lea; Relevant kommentar där!

Desto mer glädjande att allt fler länder ansluter sig till kampen mot Acta.

[…] vi skrev om häromdagen så har en mängd länder redan avbrutit sina ratificeringsprocesser av avtalet, och många av […]

Kommentera