Polen kan vara på god väg att sätta stopp för ACTA-avtalet

Postad den av acta

Goda nyheter från Polen; Premiärminister Donald Tusk deklarerade tidigare idag att Polen inte kommer att gå vidare med att ratificera ACTA förrän avtalets potentiella konsekvenser utretts mer noggrant och det kan säkerhetsställas att avtalet inte utgör något hot mot polska medborgares rättigheter.

Premiärminister Tusks kovändning kommer som en överraskning med tanke på att han försvarade avtalet bara för tre dagar sedan. Uppenbarligen har de folkliga protesterna, som varit massiva i Polen, gett konkreta resultat. Den polska regeringens undertecknande av ACTA-avtalet har med rätta blivit en het potatis i Polen, och kontroversen har fått ytterligare fart efter rykten om att USA lagt sig i den polska processen.

Om Polen skulle vägra att ratificera avtalet skulle det potentiellt kunna sätta stopp för hela EU:s deltagande i ACTA. Eftersom ACTA-avtalet bedömts som ”mixed agreement” krävs nämligen att avtalet ratificeras både av EU (Rådet, Kommissionen och Parlamentet) men också av medlemsstaterna.

Onekligen är det polska beskedet ytterligare ett bakslag för förespråkarna av ACTA-avtalet. Efter de senaste två veckornas utvecklingen kanske vi rent av har en god chans att stoppa det här människorättsvidriga avtalet.

Mer; Svd, DN

Kommentarer (2)

Så nu kommer med all säkerhet USA dragandes med den gamla trenollettan mot Polen, som de gjorde mot Spanien nyligen. Vi måste hitta något sätt att stoppa detta hot. Sånt hör inte hemma i en civiliserad värld. Join the 301 movement. Står vi alla på den listan kan USA frihandla med sig själva. Det funkar bara att vara exkluderande när alla vill leka med en.

USA skulle ju tex kunna halvera sina utsläpp, som motprestation, mot att EU signerar ACTA, (även om jag misstycker), men skulle sådana krav ställas så kommer väl ett tredje världskrig som ett brev på posten

[…] var det Polen. För några dagar sedan var det Tjeckien och Slovakien. Enligt tyska Der Spiegel blev det […]

Kommentera