Ministerrådet ger grönt ljus för ACTA – Nu väntar kamp i EU-Parlamentet

Postad den av acta

Just nu pågår ett möte mellan EU:s utrikesministrar, där frågan om ACTA-avtalet behandlas. Vi har ännu ej fått det bekräftat, men med all sannolikhet så gav rådet idag klartecken för ACTA-avtalet, ett beslut som den svenska regeringen förespråkat och som man fick mandat att driva av näringsutskottet den 24:e november, trots Vänsterpartiets och Miljöpartiets protester (punkt 6 i det länkade protokollet). Rent konkret betyder detta nu att rådet inom kort kommer att skicka vidare ACTA-avtalet till EU-Parlamentet, som måste ge sitt samtycke för att ACTA-avtalet skall kunna ratificeras av EU. Ett nej i EU-Parlamentet betyder med all sannolikhet slutet för EU:s deltagande i detta människorättsvidriga avtal.

Även om ACTA-avtalet skulle godkännas av EU-Parlamentet, finns det möjligen visst hopp för att kunna stoppa det även i ett senare skede, då medlemsländerna skall implementera det. Sverige lär behöva ett godkännande av riksdagen för att formellt ingå ACTA, varav avtalet även skulle kunna tänkas stoppas via ett nej till ACTA-avtalet i Riksdagen (eller något annat av medlemsländernas Parlament), även om detta är mycket oklart i nuläget. Klart är i alla fall att ACTA-avtalet inom kort kommer att dyka upp i EU-Parlamentet, och där väntar nu en tuff kamp för att stoppa avtalet.

”Nu är det bara medborgarna som kan stoppa ACTA”, säger Carl Schlyter. ”Berätta för regeringen vad du tycker!”.

Kommentarer (1)

[…] skrev precis om att ACTA-avtalet med all sannolikhet skulle godkännas av ministerrådet under ett pågående […]

Kommentera