Åtta länder skrev under ACTA-avtalet

Postad den av acta

Igår hölls en offentligt ceremoni i Japan för undertecknandet av ACTA-avtalet. Enligt ett gemensamt pressmeddelande från deltagarna undertecknade åtta av förhandlingsparterna ACTA-avtalet igår. Australien, Nya Zeeland, Kanada och USA skrev som väntat under avtalet, och följdes även av Japan, Sydkorea, Marocko och Singapore. Mexiko undertecknade således inte avtalet, vilket tycks tyda på att den mexikanska senatens stora motstånd mot ACTA-avtalet gett konkreta resultat.

Resten av pressmeddelandet innehåller de vanliga lovorden om hur fantastiskt ACTA-avtalet är. Som vanligt sägs ingenting om de befarade konsekvenserna för medborgarnas grundläggande rättigheter. Nu återstår att minst sex av parterna ratificerar avtalet för att det skall träda i kraft. Inom EU, som utgör 27 av de 37 förhandlingsparterna, är dock sista ordet inte sagt och EU-Parlamentet kommer definitivt att få säga sitt i frågan. Låt oss hålla tummarna för att vi kan stoppa ACTA-avtalet där.

 

 

 

Kommentarer (1)

[…] ACTA-bloggen skriver: Åtta länder skrev under ACTA-avtalet […]

Kommentera