Även Homeland Security kritiserade ACTA-avtalet

Postad den av acta

Kritiken mot ACTA-avtalet har inte enbart kommit från akademiker, människorättsaktivister och politiker. Igår kunde NGO:n Knowledge Ecology International (KEI) avslöja att Department of Homeland Security (USA) kritiserade kapitlet om Border Measures i ACTA-avtalet  redan 2008. I ett dokument som Homeland Security skickade till USTR (United States Trade Representative), som sköter ACTA-förhandlingarna å USA:s vägnar, kritiseras skrivningarna i kapitlet för att bl.a.  kunna leda till att stora resurser av tullen och gränskontroller läggs på verkställigheten av immaterialrätt (enforcement of Intellectual property Rights). Sådana resurser, menar Homeland Security, måste läggas på viktigare prioriteringar som anti-terrorism, varav skrivningarna i ACTA-avtalet skulle kunna leda fram till att parterna till avtalet tvingas prioritera om när det gäller gränskontroller, vilket i sin tur kan ha en negativ inverkan på den nationella säkerheten.

Det tycks som om immaterialrättsfrågorna successivt slutat vara en politisk fråga och i stället blivit en säkerhetspolitisk överlevnadsfråga. Det är ofrånkomligen svårt att på annat sätt förklara att sådana resurser mobiliseras kombinerat med rena inskränkningar av hundratals miljoner människors fundamentala rättigheter. Uppenbarligen har industrin och de domedagsrapporter de tagit fram om ”piratverksamhetens” konsekvenser såväl för den heliga tillväxten som arbetstillfällen slagit rot hos lagstiftarna, såväl i Europa som USA. Då tycks det i slutändan hjälpa föga att såväl akademiker, europeiska dataombudsmannen samt europeiska datatillsynsgruppen säger ifrån.

Läs hela KEI:s artikeln  (engelska) här.

Kommentarer (1)

Lite otippat att få hjälp just därifrån, men wtf, all hjälp är välkommen!

Kommentera