Kanadensisk parlamentskommitté rekommenderar regeringen att slopa delar av ACTA

Postad den av acta

The Standing Committee on Canadian Heritage, en ständig kommitté inrättad under det kanadensiska underhuset, har i dagarna släppt en rapport som bl.a. behandlar ACTA-avtalet. I rapporten rekommenderar kommittén den kanadensiska regeringen bl.a  att ”Canada’s commitments to the implementation of the Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) are limited to the agreement’s focus on combating international counterfeiting and commercial piracy efforts”. Enligt den kanadensiska juridikprofessorn Michael Geist innebär detta att kommittén rekommenderar regeringen att begränsa implementeringen av ACTA-avtalet till att enbart handla om förfalskningar (counterfeiting) och kommersiell piratverksamhet, vilket således torde innebära att en stor del av det nuvarande Internetkapitlet i ACTA faller utanför dessa ramar. Det konservativa regeringspartiet har reserverat sig från rapportens rekommendationer då de anser att ACTA-avtalet inte ingick i kommitténs uppdrag. Värt att notera är att Kommitténs ordförande, Michael Chong, är ledamot för det konservativa partiet och f.d. minister i nuvarande premiärminister Stephen Harpers första regering. Huruvida rapportens rekommendationer i slutändan kommer att påverka Kanadas implementering av ACTA-avtalet återstår dock att se.

Vidare diskuterar idag koordinatörerna för JURI (Utskottet för rättsliga frågor) i EU-Parlamentet den gröna EU-parlamentarikern Jan Albrechts begäran om att skicka en förfrågan om ACTA-avtalet till Europeiska Unionens Domstol. Än så länge är det oklart om frågan kommer upp på beslut under dagens sammanträde i JURI, men vi återkommer med besked så fort vi vet hur det har gått.

 

 

Kommentera