Sista acta-förhandlingarna igång

Postad den av acta

Igår startade den 11:e, och preliminärt sista, förhandlingsrundan om ACTA-avtalet. Förhandlingarna sker  i Tokyo, Japan. Förhandlingarna äger rum den 23.e september till 1 oktober, och är således två dagar längre än de tidigare förhandlingsrundorna. Dagordningen innehåller diskussioner om samtliga kapitel i avtalet, samt punkter om öppenhet. Parterna har utlovat ett pressmeddelande när förhandlingarna är klara.

Ska Keller, MEP för den gröna gruppen i EU-Parlamentet och medlem i den gröna gruppens ACTA-grupp, har skickat ett brev till Japans utrikesministerium där hon ber om att den gröna gruppen skall få delta i eventuella konsultationsmöten förhandlingarna håller med ”intresserade parter” och stakeholders. Huruvida förhandlarna förbereder några sådana diskussioner är inte bekräftat, men det har ryktats om att ett eventuellt sådant möte skulle hållas idag, fredag.

Förhandlarna har onekligen många frågetecken att reda ut, och kort tid att göra det på. EU-Parlamentets antagande av den skriftliga deklarationen  12/2010 innebär också att EU-Kommissionen är satt under extra press att försöka få igenom förändringar i avtalet som kan blidka det upprörda EU-Parlamentet, om Kommissionen har några förhoppningar om att EU skall ingå i ACTA-avtalet. Det är dock möjligt att EU-Kommissionen anser sig ha ökade möjligheter att få igenom ACTA-avtalet även i EU-Parlamentet efter att Parlamentet i veckan röstat igenom den kontroversiella Gallo-rapporten, en rapport vars effekter kommer innebära betydligt hårdare tag mot fildelare och varumärkesförfalskning (vilket är två helt olika saker, vilket rapportens författare inte verkar ha stenkoll på).

ACTA-experten Michael Geist har i dagarna startat upp en ny sida, ”ACTA-watch”, där han samlat allt sitt och andras material om ACTA-avtalet och förhandlingarna. Detta är således definitivt en sida att hålla ögonen på för den intresserade.

Vi rapporterar kontinuerligt om något från de som vanligt stängda förhandlingarna läcker ut. Upplösningen på ACTA-historien närmar sig onekligen.

Uppdaterat: Svaret på Ska Kellers fråga

Kommentarer (3)

[…] ACTA-bloggen skriver: Igår startade den 11:e, och preliminärt sista, förhandlingsrundan om ACTA-avtalet. Förhandlingarna sker  i Tokyo, Japan. Förhandlingarna äger rum den 23.e september till 1 oktober, och är således två dagar längre än de tidigare förhandlingsrundorna. Dagordningen innehåller diskussioner om samtliga kapitel i avtalet, samt punkter om öppenhet. Parterna har utlovat ett pressmeddelande när förhandlingarna är klara. […]

[WORDPRESS HASHCASH] The comment’s server IP (72.233.96.151) doesn’t match the comment’s URL host IP (76.74.254.123) and so is spam.

Japans regering svarade nej på MEP Kellers förfrågan, fick jag veta i telefon igår. Det blir alltså inget möte med aktivistorganisationer och andra intresserade, såvitt jag förstår.

Kommentera