EU-Parlamentet gör tydligt ställningstagande angående ACTA

Postad den av acta

Det som såg ut att falla på mållinjen löste sig till slut. Igår, en dag innan deadline, lyckades förespråkarna till slut samla ihop de sista underskrifter som krävdes för att EU-Parlamentet officiellt skulle anta den skriftliga deklarationen 12 (Written declaration 12/2010), om bristen på insyn i ACTA-förhandlingarna och det potentiellt problematiska innehållet. Den skriftliga deklarationen tar klart avstånd från att i ACTA införliva skrivningar som gör internetleverantörer juridiskt ansvariga för vad deras användare gör på nätet, att ökade tullkontroller inte får ha någon negativ inverkan på ex. handeln med generiska mediciner, och att EU-Kommissionen omedelbart skall offentliggöra alla dokument som är relaterade till de pågående förhandlingarna, m.m.

Den gröna gruppen i EU-Parlamentet, Greens/EFA, där förutom Miljöpartiet också Piratpartiet ingår, var den politiska grupp som hade överlägset flest antal ledamöter som skrivit under deklarationen (92%).

EU-Parlamentet, som har medbestämmande i frågan, kommer så småningom rösta om det färdiga avtalet. Antagandet av deklarationen ger gott hopp om att det går att finna en majoritet i EU-Parlamentet för att rösta ner ACTA, och således stoppa att EU skriver under avtalet.

Läs mer: Laquadrature du Net
Wiki om deklarationen

Kommentarer (4)

Nu blir det intressant att se om kommissionen kommer reagera. Antagligen inte direkt men något måste de ju göra för att inte behöva stå där och skämmas för pappa USA vid den slutliga omröstningen.

[…] många frågetecken att reda ut, och kort tid att göra det på. EU-Parlamentets antagande av den skriftliga deklarationen  12/2010 innebär också att EU-Kommissionen är satt under extra press att försöka få igenom […]

[…] många frågetecken att reda ut, och kort tid att göra det på. EU-Parlamentets antagande av den skriftliga deklarationen  12/2010 innebär också att EU-Kommissionen är satt under extra press att försöka få igenom […]

[WORDPRESS HASHCASH] The comment’s server IP (66.135.48.208) doesn’t match the comment’s URL host IP (72.233.69.6) and so is spam.

[…] många frågetecken att reda ut, och kort tid att göra det på. EU-Parlamentets antagande av den skriftliga deklarationen  12/2010 innebär också att EU-Kommissionen är satt under extra press att försöka få igenom […]

[WORDPRESS HASHCASH] The comment’s server IP (174.120.136.194) doesn’t match the comment’s URL host IP (174.120.136.218) and so is spam.

Kommentera