ACTA-utkastet läckt

Postad den av acta

Det nya avtalsutkastet, uppdaterat efter den 10:e förhandlingsrundan som nyligen avslutades i Washington, har läckt. Parterna tog beslutet att inte offentliggöra utkastet (insatta källor gör gällande USA var den enda parten som motsatte sig ett offentliggörande), men likväl har avtalet åter funnit sin väg ut i det fria.

Avtalet tycks i nuläget, vid en första anblick,  vara betydligt närmare en slutgiltig version. Mycket av de ”brackets” (avsnitt med alternativa/ej färdiga formuleringar) har tagits bort, vilket således bekräftar att förhandlingarna i Washington senast verkligen bar frukt.

USA och EU har dock fortfarande inte lyckats enas om omfattningen av avtalet. EU förespråkar fortfarande en linje där all form av intellektuell egendom införlivas i avtalet (däribland patent). USA däremot nöjer sig med upphovsrätt och varumärkesförfalskningar.

Det tidigare rykte om att USA backat från sin linje om att inkludera ”second liability” (third party liability, mellanhandens juridiska ansvar) verkar ha varit korrekt. Vid en hastig genomläsning tycks inte några direkta sådana formuleringar finnas kvar. Dessa formuleringarna skulle, om de inkluderats, kunna resultera i vad som brukar kallas ”3 strikes”, kort och gott att internetleverantörer tvingas agera poliser och stänga av användare som påstås bryta mot upphovsrätten.

Under de närmaste dagarna kommer vi gå igenom avtalet mer noggrannt, så håll utkik efter en större genomgång inom ett par dagar.

Läs mer: Michael Geist

Kommentera