ACTA-texten hålls hemlig – Igen

Postad den av acta

Den 10:e förhandlingsrundan av ACTA-avtalet är nu avslutad, och trots att det gemensamma pressmeddelandet ännu inte offentliggjorts genom de vanliga kanalerna, har nyhetsbyrån reuters lyckats komma över det. De rapporterar att det gemensamma uttalandet innehåller samma gamla försäkringar som alltid om att avtalet inte kommer att påverka transiteringen av lagliga generiska mediciner, inte innebära att människors mp3:er och liknande genomsöks i tullkontroller och inte innebära några hot mot de fundamentala fri – och rättigheterna. Och någon chans att syna parternas uttalanden i sömmarna tycks vi inte få.

Återigen har parterna nämligen beslutat att avtalstexten skall hållas hemlig. Det rimliga antagandet att USA stoppar ett offentliggörande tycks stämma även denna gång. Det tycks som om allmänheten såväl som folkvalda parlamentariker i EU-Parlamentet och de respektive nationella Parlamenten återigen kommer att tvingas få förlita sig på läckor.

Förhandlingarna verkar dock ha varit produktiva, och parterna tycks vara överens om att det skall räcka med en avslutande 11:e förhandlingsrunda i Japan nästa månad för att slutligen sy ihop avtalet. Enligt det gemensamma uttalandet från parterna, vilket som sagt reuters tycks vara de enda som sett, har stora framsteg gjorts på i princip alla områden, inklusive ”enforcement measures in the digital environment” och ”border measures”, två av de kapitel som tidigare innehållit de mest medborgarrättsvidriga avsnitten.

Parterna har dock lovat att det slutgiltiga färdiga avtalet kommer att offentliggöras när det står klart, så även allmänheten får en möjlighet att ögna igenom det innan deras respektive Parlament skriver under. Då går det förstås inte längre att göra några förändringar, varav den utfästelsen känns något klen.

Under förhandlingarna i Washington passade förhandlarna på att träffa så kallade ”stakeholders”, parter och organisationer med kunskap och intresse i frågan. Under informella luncher mötte förhandlarna dels representanter från civilsamhället, vilket KEI har redogjort för, där bland annat Oxfam och nämnda KEI (Knowledge Ecology International) deltog. Det hölls förstås också möten med näringslivet, men vilka som fanns på plats där kan vi bara spekulera i.

Vi får nu invänta nästa runda i Japan, som kommer att äga rum i september. Dessutom får vi avvakta och se om den nya avtalstexten finner sig en väg ut i friheten. Om framstegen är så stora som parterna hävdar, kan mycket av avtalets innehåll ha förändrats. Vi kan alltid hoppas på att avtalet blivit lite mer humant, snarare än ännu mer medborgarrättsvidrigt.

I det fall att avtalstexten läcks kommer vi att slänga upp en länk här omgående, så håll utkik.

Uppdaterat: DN har tagit in en artikel från TT-Reuters, som är en förkortad översättning av Reutersartikeln. Spännande nog nämns inte ordet ”ACTA” en enda gång, utan artikeln får det att framstå som detta avtal är ett nytt påfund som parterna kom på i fredags. Skumt var ordet.

Uppdaterat 2: Det gemensamma uttalandet ligger nu ute.

Det här inlägget postades under , .

Kommentarer (5)

[…] This post was mentioned on Twitter by Ann Markström and Piratbloggar, Hans Johansson. Hans Johansson said: RT @piratbloggar: ACTA-bloggen (mp): ACTA-texten hålls hemlig – Igen: Den 10:e förhandlingsrundan av ACTA-avtalet är nu avslut… http://tinyurl.com/2f7d7rv […]

[WORDPRESS HASHCASH] The comment’s server IP (208.74.66.43) doesn’t match the comment’s URL host IP (74.112.128.10) and so is spam.

Här är pressmeddelandet efter runda 10:

http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2010/august/tradoc_146408.pdf

Smart drag:

”Participants committed to resolving remaining substantive issues at that round, and agreed to publicly release the full text of the agreement before deciding to sign it.”

Tackar

[…] Den nya förhandlingstexten är hemlig, och har ännu inte läckt. Men vi får se vad som händer. ACTA-bloggen har lite mer […]

[WORDPRESS HASHCASH] The comment’s server IP (66.135.48.211) doesn’t match the comment’s URL host IP (76.74.254.120) and so is spam.

[…] Den nya förhandlingstexten är hemlig, och har ännu inte läckt. Men vi får se vad som händer. ACTA-bloggen har lite mer […]

[WORDPRESS HASHCASH] The comment’s server IP (174.120.136.194) doesn’t match the comment’s URL host IP (174.120.136.218) and so is spam.

Kommentera