10:e förhandlingsrundan igång – Mer ”hysch-hysch” än vanligt

Postad den av acta

Idag påbörjas den 10:e förhandlingsrundan om ACTA-avtalet i Washington. Förhandlingarna kommer att vara fram till fredagen den 20:e augusti.

USTR (United States Trade Representative) som står som officiell värd för förhandlingarna har bekräftat att det rör sig om den 10:e förhandlingsrundan. På deras hemsida finns ett inte alltför utförligt pressmeddelande, som lyder ” Monday, August 16, 2010 – Friday, August 20 – USTR will host the 10th round of ACTA negotiations. Washington, D.C. Closed Press”. Det som tidigare ryktades vara ett möte mellan enbart EU och USA har nu alltså bekräftats vara den 10:e förhandlingsrundan och innefattar alltså alla förhandlingsparter.

Det är dock mer ”hysch-hysch” än vanligt kring den 10:e förhandlingsrundan. Fram till för bara några dagar sedan spekulerades det som sagt kring att det var EU och USA som själva skulle ”göra upp” om de meningsskiljaktigheter som fortfarande råder mellan parterna, men nu är det alltså till slut bekräftat att det är en fullgod förhandlingsrunda som äger rum, med alla parter som behandlar alla områden i avtalet.  Varför den planerade 10:e förhandlingsrundan hållits hemlig så länge är oklart.

Kanada har sin vana trogen offentliggjort den planerade dagordningen, och enligt den kommer förhandlingarna att beröra frågan om öppenhet och insyn, följt av ett pressmeddelande på fredagen. Huruvida ett uppdaterat utkast kommer att offentliggöras kan vi i nuläget bara spekulera om, men chansen är stor att det relativt omgående kommer att finnas tillgängligt, antingen i ”läckt” version eller som offentliggjord sådan.

Områdena som parterna tänkt sig att främst diskutera omfattar i princip alla kapitel, bland annat de rättsliga avsnitten och digitala frågor.

Förhandlingsrundan är tänkt att vara den näst sista, en elfte runda har tidigare ryktats vara förlagd till Japan i september. Malini Aisola från Knowledge Ecology International (KEI) är en av dem som antagligen kommer att hålla mest koll på förhandlingarna från ”civilsamhällets” håll. Hennes twitter kan vara en bra informationskälla för de som vill hålla stenkoll på vad som händer under veckan, förutsatt att något läcker ut. Vi kommer förstås också att bevaka vad som händer, och skulle det mot förmodan läcka ut något av substans från de stängda förhandlingarna innan fredag så kommer det omgående att komma upp här på bloggen. Om dagordningen stämmer och parterna håller sitt ord har vi om inte annat ett pressmeddelande att se fram emot på fredag, som förhoppningsvis innebär att det nya framförhandlade avtalsutkastet offentliggörs.

Det här inlägget postades under .

Kommentarer (3)

[…] This post was mentioned on Twitter by Miljöpartiet degröna, Ann Markström, Ann Markström, Piratbloggar, Mikael Jämtsved and others. Mikael Jämtsved said: RT @miljopartiet: ACTA-bloggen: 10:e förhandlingsrundan igång – Mer ”hysch-hysch” än vanligt http://bit.ly/asS8v3 […]

[WORDPRESS HASHCASH] The comment’s server IP (208.74.66.43) doesn’t match the comment’s URL host IP (74.112.128.10) and so is spam.

Jag är precis klar med en tecknad serie som handlar om ACTA-avtalet och mycket annat (upphovsrätt, yttrandefrihet…).

”Döskallar – En liten historia om upphovsrätt i cyberrymden”

Den kan läsas här:
http://www.hardbud.com/doskallar/index.html

Kommentera