Hemlighetsmakeriet är i full gång igen

Postad den av acta

Spekulationerna om vad som egentligen hände under senaste ACTA-förhandlingen i Schweiz fortsätter. Det tämligen tama pressmeddelandet från parterna sade i princip ingenting, och någon ny inblick i vad som pågår har inte delgivits allmänheten. Enligt IP-Watch så beror detta på att en av förhandlingsparterna satt sig på tvären. I enlighet med den tidigare konsensusbaserade beslutsformen för transparens i förhandlingarna har således de andra parterna fått anpassa sig, vilket är anledningen till att ingen uppdaterad version av avtalet gjorts tillgänglig för allmänheten, trots att det enligt källor gjordes stora framsteg under förhandlingarna i Schweiz. EU och Kommissionens förhandlare Luc Devigne har beklagat att texten inte offentliggörs. Vilken part det är som inte längre accepterar någon offentlig insyn i förhandlingarna framgår inte, men en lågoddsare är att det rör sig om USA, som tidigare satt sig på tvären.

Idag måndag kommer en sluten briefing hållas i EU-Parlamentet, där EU-Kommissionen briefar INTA (utskottet för Internationell Handel) om den senaste rundan i ACTA-förhandlingarna. Sekretessen tycks vara tillbaka på sin gamla vanliga orimliga nivå, så den öppenhet som var temat under den 8:e förhandlingsrundan är nu som bortblåst. Med största sannolikhet sekretessbeläggs allt som sägs under den genomgången, vilket gör det omöjligt att föra vidare någon information hit.

Den Gröna gruppen i EU-Parlamentet fortsätter dock att hålla trycket uppe i ACTA-frågan, och kommer återigen att ha en workshop på ämnet imorgon den 13:e juli. Besökarna består, precis som tidigare, av en samling av de främsta experterna på ACTA-avtalet från civilsamhället. Den Gröna gruppen (Greens/EFA) har sedan tidigare starkt kritiserat återgången till hemlighetsmakeriet i och med den senaste förhandlingsrundan i Schweiz.

De gröna parlamentsledamöterna lär också kräva tydliga besked av Kommissionens ACTA-förhandlare Luc Devigne under eftermiddagens briefing.

Det här inlägget postades under , , .

Kommentarer (2)

[…] Andra som skriver om hemlighetsmakeriet: ACTA-bloggen […]

[WORDPRESS HASHCASH] The comment’s server IP (72.233.96.150) doesn’t match the comment’s URL host IP (72.233.2.58) and so is spam.

[…] Andra som skriver om hemlighetsmakeriet: ACTA-bloggen […]

[WORDPRESS HASHCASH] The comment’s server IP (174.120.136.194) doesn’t match the comment’s URL host IP (174.120.136.218) and so is spam.

Kommentera