9:e förhandlingsrundan om ACTA har inletts

Postad den av acta

Den 9:e förhandlingsrundan inleddes igår kl. 9 på morgonen i Luzern,  beläget i mitten av Schweiz.

agendan för förhandlingarna står framför allt kapitlet ”Enforcement in the Digital Environment” (d.v.s. kapitlet om Internet), som kommer behandlas idag och i morgon. De flesta andra kapitel kommer också att diskuteras, men inte i lika hög grad.

Den franska aktivistgruppen La quadrature du net  har tillsammans med organisationen Act-Up Paris deltagit i en delegation som träffade ACTA-förhandlarna igår, då civilsamhället återigen framförde sina farhågor med ACTA-avtalet. De har också fått en del aktivister på plats som framför sina protester där förhandlingarna äger rum.

Enligt rapporter från källor med insyn så är det förhandlarnas ambition att avsevärt öka takten på förhandlingarna. Det är knappast troligt att den pågående förhandlingsrundan kommer att vara tillräckligt för att sy ihop avtalet, men om stora framsteg görs den här veckan är det fullt möjligt att avtalet hinner färdigställas under en senare förhandling i höst.

Vad som kommer att bli officiellt efter veckans förhandlingar är oklart. Parterna kommer avslutningsvis att ha en diskussion om öppenheten och allmänhetens insyn i processen under torsdagen, men det är oklart om parterna återigen kommer att offentliggöra det uppdaterade avtalsutkastet. I värsta fall kommer vi troligen återigen att få förlita oss på kommande läckor.

Vi följer förhandlingarna kontinuerligt, och all information som sipprar ut därifrån kommer att komma upp på bloggen, så håll utkik.

För de som inte har stenkoll på problemen med ACTA har den evigt citerade ACTA-experten och juridikprofessorn Michael Geist lagt upp ett av sina många tal (på engelska) om ACTA och dess effekter på sin hemsida.

Det här inlägget postades under , .

Kommentarer (1)

[…] övrigt har nionde rundan av ACTA-samtalen inletts, undrar vilka roligheter de ska hitta på den här […]

Kommentera