ACTA-avtalet blir offentligt!

Postad den av acta

I ett gemensamt uttalande idag förklarade förhandlingsparterna att de tagit ett enhälligt beslut att göra utkasttexten offentlig. Texten kommer att släppas den 21 april, men kommer dock inte innehålla något som kan avslöja de enskilda parternas förhandlingsposition. Stora framsteg under veckans förhandlingsrunda sägs vara anledningen till att texten nu släpps.

I uttalandet hävdas även att ACTA inte kommer att innehålla någon form av graduated response eller 3-strikes, ingen förhandlingspart kommer att vara ”tvungen” att ge tullmyndigheter befogenhet att genomsöka personligt bagage (som mp3, laptops) efter upphovsrättsskyddat material, och kommer inte heller innebära ett hot mot den gränsöverskridande transporten av legitima generiska läkemedel.

Nästa möte kommer att hållas i Schweiz i juni.

Frågan är nu således om den massiva påtryckningskampanj från civilsamhället och EU-Parlamentet resulterat i att ACTA-avtalet nu blivit av med sina vassaste kanter (3-strikes, tullkontroll, etc). Pressmeddelandet nämner t.ex. ingenting om den i det läckta avtalet nämnda fängelsepåföljden för att exempelvis spela in en snutt av en biofilm i salongen, vilket gör det troligt att avtalet fortfarande innehåller oproportionerliga och medborgarrättsvidriga delar. Vi kommer att veta mer den 21a, då avtalet släpps. Det verkar dock som att påtryckningarna gett resultat. Hur stor segern är, om det är ens är en reell seger, vet vi först på onsdag.

SvD skriver mer här

Uppdaterat: Se även Michael Geist , Christian Engström ,

Uppdaterat 2: Dn

Det här inlägget postades under , .

Kommentarer (1)

Goliat vacklar, vi hejar på! Bra jobbat så långt, följer utvecklingen med spänning…

Kommentera