Parlamentets resolution en första seger – nu börjar kampen

Postad den av acta

Efter onsdagens resolution i Europaparlamentet, där parlamentarikerna med en överväldigande majoritet krävde insyn i ACTA-förhandlingarna och tog avstånd från eventuellt sakinnehåll som ”three strikes” utan omfattande rättslig prövning, har Parlamentet nu markerat sin position och således intensifieras nu kampen att få till stånd ökad insyn i, och förhoppningsvis stoppandet av, Acta-avtalet.

Inom Parlamentet fortsätter nu arbetet för att sätta ökat tryck på Kommissionen för att ge parlamentet och allmänheten fullständig insyn i förhandlingarna. En skriven deklaration med namn 12/2010 on theLack of a transparent process for theAnti-Counterfeiting Trade Agreement(ACTA) and potentiallyobjectionable content, cirkulerar just nu i Parlamentet och författarna, Castex från S&D), Alvaro (ALDE), Lambrinidis (S&D) och Roithova (EPP), lobbar för att få tillräckligt många parlamentariker att skriva på deklarationen. Deklarationen kräver bl.a. att förhandlingarna öppnas och kräver att ACTA-avtalet varken får innebära någon form av inskränkning i medborgarnas fri – och rättigheter, eller ökade tullkontroller som inverkar negativt på den globala tillgången av lagliga och billiga läkemedel. Deklarationen behöver underskrifter från hälften av Parlamentets ledamöter för att antas, och innebär i så fall att Kommissionen måste behandla den.

Carl Schlyter m.fl har även författat en skriftlig fråga till Kommissionen, angående Parlamentets rättighet till förhandlingsdokumentet i enlighet med Lissabon-fördraget, och ställer explicita frågor om när Kommissionen kommer ge Parlamentet tillgång till dokumenten. Kommissionen väntas svara inom de närmaste veckorna.

USA, och president Barack Obama, har inte låtit sig avskräckas av den ökade konflikten inom EU. President Obama har låtit meddela att USA kommer att verka för ett krafigt och allomfattande ACTA-avtal, som skyddar de amerikanska affärsintressena mot all form av piratkopiering och varumärkesförfalskning.

ACTA-förhandlingarna går nu vidare. Den 22a mars genomförs ett stakeholdermeeting i Bryssel, inför nästa (den åttonde i ordningen) förhandlingsrundan i april i Nya Zeeland. Det är efter denna förhandlingsrunda Parlamentet i och med onsdagens resolution krävt att få full insyn i förhandlingarna. Annars väntar troligen rättsliga åtgärder för att få Kommissionen att fullfölja sina obligationer enligt Lissabonfördraget.

ACTA-avtalet har mer och mer kommit att bli första skådeplatsen för en maktkamp mellan Parlamentet och Kommissionen, där Parlamentet efter Lissabonfördraget spänner sina nyfunna muskler. Kommissionen, och handelskommissionöär de Gucht, har hittills avfärdat Parlamentets krav på öppenhet i förhandlingarna, så länge detta inte accepteras av alla andra förhandlingsparter ( i nuläget motsätter sig bl.a. USA och Singapore).

Striden om avtalet lär fortsätta, men så länge Parlamentet är kapabelt att upprätthålla en enig linje finns det fortfarande gott hopp om att det kan stoppas. Som vanlig medborgare finns det mycket man kan göra för att påverka. Sprid framför allt ordet till folk du känner om att det här avtalet är på väg, och vilka konsekvenser det kan få för den vanliga medborgaren. Passa även på att hålla trycket uppe på parlamentarikerna, att t.ex. maila de svenska (och gärna andra med) parlamentarikerna och be dem att motsätta sig ACTA-avtalet är en bra väg att gå.

Det här inlägget postades under , , , .

Kommentarer (3)

Underbart att höra att det verkligen jobbas på att öka insynen i detta. Hittills har vi fått nöja oss med läckor och rykten, illavarslande sådana..

Det här är mycket positiva nyheter och bra råd för medborgare att haka på. Det finns inga rimliga argument varför inte parlamentet och allmänhetens insyn bör säkras under pågående förhandlingar.

[…] en resolution som uttrycker ”stöd för ACTA”, men nämner förstås ingenting om den mycket kritiska resolution som föregick den […]

Kommentera