Tuff debatt igår kväll om ACTA

Postad den av acta

Det blev en tuff debatt igår mellan å ena sidan uppretade parlamentsledamöter och å andra sidan ansvariga handelskommissionär Karel de Gucht. Parlamentsledamöter från de flesta partier krävde ökad insyn i förhandlingarna och kritiserade hemlighetsmakeriet. Karel de Gucht i sin tur hänvisade till de andra förhandlingsparternas position i ärendet, och att hans trovärdighet som förhandlare stod på spel.

Parlamentet röstar idag mellan kl. 12 och 13 i Strasbourg om att anta själva resolutionen (se gårdagens inlägg). Vi kommer att uppdatera så fort vi vet utfallet av omröstningen.

Svenska Dagbladet har en informativ artikel om debatten med uttalanden från svenska parlamentariker här. Carl Schlyter var inledningstalare under debatten, hela hans tal finns i text här nedan, det går också att se här (för att slippa tolkningen och höra det direkt på svenska, tryck på ”sv” under själva klippet). Christian Engströms (Piratpartiet) inlägg i debatten (på engelska) finns här .

Carl Schlyter´s Inlägg i gårdagens ACTA-debatt

Varje institution har sin roll att försvara. Parlamentet är folkets röst i EU och skall försvara medborgarnas intressen.

Kommissionen kallar sig alltid fördragets väktare, i detta fall är det principen om transparens, mänskliga rättigheter och parlamentets rättigheter som ni måste värna. Får inte vi tillgång till dokumenten lever ingen av EU:s instutioner upp till sin roll och medborgarnas förväntningar. En del av kommissionärerna betonade i sina utfrågningar att parlamentet ska ha tillgång till dokument på samma villkor som ministerrådet. Parlamentet förväntar sig att kommissionen infriar sina löften.

Många medborgare är oroliga för att deras fri- och rättigheter berövas med ständiga floder av integritetskränkande direktiv och avtal som exempel kan nämnas datalagringsdirektivet, IPRED 1 och 2 och swift. EU kan inte fortsätta förhandla om ACTA om inte invånarna får en möjlighet att vara med i processen, huvudfrågan idag är transparens, men givetvis är även innehållet känsligt.

Det  krävs att EU tydligt markerar att villkoren för vårt deltagande i processen om ACTA är transparens samt försvar av mänskliga rättigheter och friheter. Först måste vi slå fast vad det fria och öppna samhället  består av för rättigheter, först när dessa okränkbara rättigheter är fastslagna kan man inom ramen för dessa rättigheter bedriva brottsbekämpning och diskutera hur olika avtal kan se ut.

Det är en fullkomligt absurd och oacceptabel situation där vi bakom stängda dörrar måste fråga kommissionen om innehållet i de avtal vi förväntas fatta beslut om.

Medborgarna vill ha garantier för att deras elektroniska utrustning inte genomsöks vid gränsen, att detta internationella avtal inte berövar dem deras rätt att vara uppkopplade och att straffrättsliga sanktioner inte införs över huvudet på dem.

Vi förväntar oss att ni från och med idag lovar oss fullt deltagande i processen om ACTA-annars får jag avsluta mitt anförande med en klassisk filmkommentar. ”See you in court!”

Det här inlägget postades under , , , .

Kommentera