Gemensam resolution från EU-parlamentet färdigförhandlad

Postad den av acta

I går kväll (8e mars) blev förhandlingarna kring den gemensamma resolutionen äntligen klar. I en partiöverskridande resolution, där Carl Schlyter är en av de parlamenteriker som skrivit på, kräver Eu-parlamentet nu att de hemlighetsstämplade acta-förhandlingarna öppnas för insyn och att alla relevanta dokument offentliggörs.

Parlamentet riktar i resolutionen skarp kritik mot att Kommissionen inte låtit Parlamentet vara delaktig i förhandlingarna (vilket strider mot det nyligen antagna Lissabon-fördraget), och kräver att Kommissionen driver kravet på öppenhet under nästa förhandlingsrunda som kommer äga rum i Nya Zeeland i april. Om inte Kommissionen låter Parlamentet ta del av förhandlingarna hotar Parlamentet med att dra Kommissionen inför Europadomstolen.

I resolutionen kräver även Parlamentet att en grundlig undersökning görs av ACTA-avtalets potentiella påverkan på fundamentala medborgerliga rättigheter och dataskydd. Resolutionen innefattar även krav på att Kommissionen måste stoppa innehåll i avtalet som innefattar gränskontroller där personliga tillhörigheter som laptops, mp3´er etc. genomsöks efter upphovsrättsskyddat material.

Parlamentet tar även starkt avstånd från förslag om en ”three strikes procedure”, d.v.s. att en internetanvändare efter ett fåtal varningar kan stängas av helt från internet, och anser detta stå i kontrast mot grundläggande mänskliga friheter och rättigheter.

 Parlamentet debatter i kväll resolutionen, och en omröstning genomförs under morgondagen.

 Vi håller tummarna för att resolutionen får stöd.  

 Läs resolutionen här (i word) eller här (i taskig pdf)

Svenska dagbladet har en artikel med uttalanden från svenska parlamentariker här

Det här inlägget postades under , , .

Kommentera