EU överens om att driva på för öppenhet

Postad den av acta

Häromdagen antogs en överenskommelse i Eu´s handelspolitiska kommitté (Trade Policy Committee (TPC) om att EU ”aktivt skall uppmuntra”förhandlingsparterna i ACTA-avtalet om att ställa sig bakom den nu antagna Eu-linjen att offentliggöra avtalsutkastet i ACTA-förhandlingarna.

Överenskommelsen är ett resultat av ett förslag från 13 medlemsländer, däribland Sverige, som beskrev behovet av ökad öppenhet och insyn i förhandlingarna.

Huruvida den antagna EU-linjen kommer vara tillräckligt för att övertyga USA m.fl. om att offentliggöra avtalstexten återstår att se, framför allt då det är något oklart vilken grad av politisk påtryckning ”uppmuntra” egentligen innebär.

Sannolikt gick EU-Kommissionen, som fått utstå hård kritik från framför allt EU-parlamentet på sistone, med på de 13 medlemsstaternas linje för att, officiellt sett, ha ”ryggen fri”. Likväl är dock den antagna överenskommelsen ett steg i rätt riktning, även om det som sagt är oklart om den kommer att ge något faktiskt resultat.

Läs den svenska regeringens pressmeddelande här

Det här inlägget postades under , , .

Kommentera